Dr med dent Tatjana Knego

Ordinacija za opću dentalnu medicinu,
ortodonciju, oralnu kirurgiju i rtg-ortopan

 

 

 

FIKSNI ORTODONTSKI APARAT SA ESTETSKIM PROZIRNIM BRAVICAMA

Fiksni ortodontski aparat čine bravice koje su fiksirane za zube tokom ortodontske terapije i „pametna„  žica koja ispravlja zube u idealan luk i položaj. Za fiksni ortodontski aparatić je potreb+no da su svi zubi trajni a gornja dobna granica za ortodontsku terapiju jednostavno ne postoji. Osnovni preduvjet za početak ortodontske terapije ja da zubi moraju biti sanirani i zdravi.


Postava aparatića:
Ortodontske prozirne bravice (kristalne ili safirne) dolaze iz uvoza te se kompozitnim materijalom lijepe na sve zube. Tanki žičani jedva vidljiv luk ulazi u utor bravica i s njima ih povezuju prozirne jedva vidljive gumene ligature. Ukoliko je potrebno bravice se tijekom terapije mogu specijalnim instrumentom skinuti i ponovo postaviti. Niti bravice, niti kompozitni materijal za ljepljenje ne uništavaju caklinu zubi.Postava aparatića traje oko sat vremena i za to nisu potrebne nikakve pripreme.


Upute o nošenju aparatića:
Fiksni aparatić se mora aktivirati na redovitim kontrolama svakih 4-6 tjedana. Bez redovite reaktivacije aparatića terapija nije uspješna i zubi se ne pomiču. Redovitost dolazaka na kontrolu ima veliku utjecaj na trajanje cjelokupne ortodontske terapije. Nakon postave aparatića kao i nakon kontrola postoji mogućnost lagane osjetljivosti zuba koja ne traje duže od dva do tri dana. Sluznici usne šupljine i usnama potrebno je malo vremena kako bi se prilagodili bravicama. Za pomoć u navikavanju služi mekani vosak koji pacijent sam stavlja, a dobije ga kod postave aparatića. Prozirne gumene ligature koje služe za povezivanja žičanog luka i bravica mijenjaju se na svakoj kontroli. One mogu uslijed pigmenata iz hrane i pića između dvije kontrole promijeniti boju. Postoje i samolegirajuće bravice kod kojih gumice nisu potrebne i koje se upotrebljavaju u nekim slučajevima. Moguće je da se poneka bravica tijekom terapije odlijepi. U tom slučaju potrebno je nazvati ordinaciju, dogovoriti termin kako bi se ona vratila na zub. Da bi se spriječilo odljepljivanje i pucanje bravica potrebno je voditi računa o načinu prehrane i nekim navikama. Pacijenti koji imaju fiksne ortodontske aparatiće ne bi smjeli odgrizati hranu nego je usitnjavati nožem i vilicom. Također bi trebali izbjegavati ljepljivu hranu i karamele jer opasnost predstavlja sve što može odlomiti bravicu od zuba.


Kod nošenja fiksnog ortodontskog aparatića pacijent može sve jesti ali treba izbjegavati npr. zagrizanje u sendvič ili jabuku već treba komade trgati rukom ili rezati nožem te takve usitnjene stavljati u usta. Higijena za vrijeme nošenja aparatića mora biti savršeno dobra kako se ne bi zadržavali ostaci hrane i bakterije i došlo do nakupljanja plaka koji može uzrokovati upalu zubnog mesa i nastanak karijesa. Preporuča se svakih 6 mjeseci, a ako je potrebno i češće, očistiti i zubni kamenac. Gingiva kod nošenja aparatića kod nekih pacijenata može malo nabujati i prekriti djelomično krunu zuba, ali će se nakon skidanja aparatića u roku dva tjedna povući i splasnuti.


Skidanje fiksnog aparatića:
Ortodontska terapija traje minimalno godinu dana jer toliko je minimalno potrebno da se zubi pomaknu i nakon pomicanja učvrste u kosti i dobiju stabilni rezultati. Prosječno terapija traje kod nas u ordinaciji 1-1,5 godinu. Nakon pomicanja zubi isto toliko vremena treba da se oni učvrste u kosti i zato pacijenti nakon fiksne ortodontske terapije moraju nositi retencijske aparatiće. Dužina trajanja retencijskog perioda individualna je za svakog pacijenata i ovisi o anomaliji koju je imao, dobi i stanju parodonta. Retencijske naprave mogu biti:1. fiksne (zubi se sa stražnje strane povežu žicom i kompozitnom smolom) i 2. mobilne (prozirni retainer).


Nakon skidanja fiksnog aparatića prvih mjesec dana retainer treba nositi stalno osim za vrijeme jela i pića, a vrijeme nošenja se zatim postupno smanjuje. Pacijeti koji su u retenciji moraju svakako najmenje 3 do 4 puta godišnje doći na kontrolu.