Dr med dent Tatjana Knego

Ordinacija za opću dentalnu medicinu,
ortodonciju, oralnu kirurgiju i rtg-ortopan

 

 

 

MOBILNI ORTODONTSKI APARAT

Mobilni ortodontski aparat se koristi u mlađoj dobi dok traje rast i razvoj zubi i čeljusti ali i kod odraslih ovisno o potrebi. Aparat se sastoji se od akrilatne baze i žica savinutih u različite oblike. Mobilne ortodontske aparate pacijenti mogu izvaditi i sami te ih i postaviti, i s tim besprijekorno mogu održavati higijenu. Aparatiće se nosi intezivno noću, danju a po potrebi može ih skinuti.


Izrada mobilnog aparatića:
na temelju otiska zubi pacijenta ortodontski zubni laboratorij izrađuje mobilni aparatić koji može biti u raznim bojama. On se sastoji od akrilatne ploče i žice i vrlo jednostavno se stavlja na zube.


Nošenje mobilnog aparatića:
Mobilni aparatić se nosi prosječno oko 14h dnevno, znači uglavnom noću i tijekom dana kada je to pacijentu moguće. Duljina terapije je jako individualna i ovisi od slučaja do slučaja. Za mobilni ortodontski aparatić potrebna je dobra suradnja pacijenta. Kako se najčešće radi o djeci, pozitivni stav i ppotpora roditelja su iznimno važni. Za mobilni aparatić obavezne su kontrole svakih 6 do 8 tjedana.


Mogućnosti terapije:
Mobilni ortodontski aparatić ima ograničenu mogućnost pomicanja zuba za razliku od fiksnog. Upotrebljava se kad manje djece kada je potrebno utjecati na razvoj zubnih lukova, napraviti modifikaciju rasta ili pri odvikavanju od štetnih navika kao što su guranje jezika ili sisanje palca. Takva terapija kod manje djece sprečava nastanak ozbiljnijih anomalija ali nije garancija da kasnije dijete, nakon nicanja svih trajnih zuba, neće trebati nositi fiksni aparatić. Mobilna ortodontska terapija u mlađoj dobi može pomoći uspješnjem rješavanju nekih anomalija i može pomoći kako bi fiksna terapija kraće trajala i završila boljim rezultatom. Mobilni apartić mogu nositi i odrasli, ali samo za manje pomake zubi.